5 augusti 2020

Att göra farligt gods säkert

Alla har sett bilder på brinnande mobiltelefon och batterier som fått fraktflygplan att antända. Litiumbatterier blir hela tiden kraftfullare för att klara av att hålla våra e-cyklar rullande och ge liv till allt modernare mobiltelefoner. Men hanteras batterierna fel är skaderisken stor. Men vad ska du tänka på inför att du ska skicka farligt gods?

Litiumbatterier är en självklar del av vår vardag – även om du inte alltid tänker på dem. De är kraftfulla, kompakta och löser många problem som äldre batterimodeller led av. Tack vare att batterierna har en stor portion elektrisk energi klarar de av att hålla liv i din mobil i flera dagar. Men om skadas de under transporten eller genom felaktig hantering och undermålig förpackning kan de överhettas och antändas. Vi som är göteborgare har hamnbrandens svarta rökpelare färskt i minnet, då en container innehållandes batterier antändes. Billiga batterier och piratkopior löper ännu större risk då de inte genomgått samma hårda kontroller. Olyckor kan dock hända oavsett ursprung. Litiumbatterier är däremot inte det enda farliga gods på våra vägar, på sjön eller i luften.

De nio klasserna av farligt gods:
Explosiva ämnen och föremål (Klass 1) – T.ex. tändare
Brandfarliga gaser (Klass 2) – T.ex. sprayburkar
Brandfarliga vätskor (Klass 3) – T.ex. färg
Brandfarliga fasta ämnen (Klass 4) – T.ex. tändstickor
Oxiderande ämnen (Klass 5) – T.ex. fosfor
Giftiga ämnen (Klass 6) – T.ex. bekämpningsmedel
Radioaktiva ämnen (Klass 7) – T.ex. rökdetektorer
Frätande ämnen (Klass 8) – T.ex. blekmedel
Övriga farliga ämnen (Klass 9) – T.ex. litiumbatterier

Att gods är farligt betyder såklart att det hanteras med försiktighet och respekt. Inte att du ska avstå ifrån att transportera det. Även en vild häst kan tämjas om du vet hur du ska viska i ens öra. Som avsändare ligger ansvaret på dig att försändelsen är säker att hantera. Vi löser resten.

Regelverken ändras, moderniseras och uppdateras. Om du sällan skickar den här typen av varor kan det vara lurigt att navigera alla regler och beteckningar. Följande steg är de viktigaste att följa för att trygga en säker transport.

• Nyheter. Läs på om uppdateringar och plugga in vad som gäller för det du ska skicka (se nedan).
• Märkning. Den måste vara rätt, rätt placerad och STOR nog på försändelsen.
• Förpackning. Var noga med att göra det korrekt för att minimera risken att något skadas.
• Ta hjälp av en partner som kan hjälpa dig *blink blink*

Vår historia av att hantera farligt gods sträcker sig långt bak i tiden. Vi omger oss även med leverantörer och partners med en bred kunskap inom ämnet. Har du frågor eller kanske en utmaning för oss? Skicka Robin ett e-postmeddelande så ser han till att dina varor kommer fram tryggt och fint till din dörr.

Länkar:
Organisationen IATA är drivande i frågan om flygtransportens regelverk. Dokumentet 2020 Lithium Battery Guidance ledsagar dig genom alla steg om du ska transportera med flyg.
Information från The European Agreement angående vägtransporter – The International Carriage of Dangerous Goods by Road (ADR).
Information från The International Maritime Organization (IMO) om sjöfrakt.

From LIA Intern to Senior Freight Forwarder

Emil Fuchs morning routine is sacred: a cup of black coffee and then booting the computer up to check that the night’s shipments …

The Freight Forwarder who became a Digital Analytics Specialist

One of the best reviews you as a company can get is the returning customer. Imagine how glad we were when a former employee …

Rise and Fall in the Suez Canal

The delicate mission of freeing the container ship blocking the Suez Canal is still at large. The first sign of progress happened this weekend…

Hur Covid-19 påverkar din transport. Andra vågen.

En andra våg av COVID-19 rullar igenom Sverige och företagen ställer om. Vilka lärdomar har vi fått från det senaste året och hur påverkas dina transporter?